התפיסה שלפיה קנאביס מהווה סכנה לנוהגים ברכב הופרכה עוד בשנת 1994 באמצעות מחקר מדעי שהוזמן על-ידי משרד התחבורה האמריקאי ובוצע ע"י אוניברסיטת לימבורג בהולנד.

"תחת השפעת אלכוהול האדם חושב שהוא יכול לנהוג למרות שהוא לא יכול, ואילו תחת השפעת קנאביס הוא חושב שהוא לא יכול, למרות שהוא כן יכול" – מבהיר הפסיכיאטר ד"ר אהרון פלשמן בראיון שערכתי איתו בשנת 2009.

 

 

צרכן הקנאביס מודע למצבו ולהשפעת התרופה עליו, ולכן ינהג, אם בכלל, ביתר זהירות ואדיבות, בניגוד מוחלט לצרכן האלכוהול!

נכון להיום, דצמבר 2013, ישנם כנראה קרוב ל 14,000 בעלי רישיון לשימוש רפואי בקנאביס ולמיטב ידיעתי, אף לא אחד מהם היה מעורב בתאונת דרכים קשה כלשהי.

 

ב 9/4/2012 סיכם "מגזין קנאביס" את סוגיית הקנאביס והנהיגה. הממצאים הבאים מסכמים 20 שנות מחקר:

1. מחקר שנערך ע"י המכון לבטיחות תחבורתית בארה"ב עוד בשנת 1983 מראה שנהגים אשר צרכו מריחואנה נטו יותר לנהיגה איטית ורגועה.

2. מחקר שנערך בהולנד בשנת 1993 ע"י אותו המכון לבטיחות תחבורתית ובשיתוף עם רשויות הולנד הראה שנהגים אשר צרכו מריחואנה הקפידו לנהוג בזהירות ונטו להישאר בנתיב אחד קבוע לכל אורך הדרך מבלי "לזגזג".

3. מחקר שנערך באוסטרליה ע"י אוניברסיטת אדלייד הראה כי נהגים תחת השפעת מריחואנה נטו לנהוג באופן זהיר ולשמור על מהירות נסיעה קבועה לכל אורך הדרך. כמו-כן הראה המחקר כי נהגים אלו גם מיעטו לנסות לבצע עקיפות של הרכבים שלפניהם. המחקר סיכם את הנתונים וציין שכל עוד לא היה מעורב אלכוהול בדמם של הנהגים, לא נראה כל סיכון משמעותי באופן נהיגתם.

4. מחקר שנערך באנגליה בשנת 2000 בו השתמשו בסימולטורים המדמים נהיגה בעיר והוזמן במקור בכדי להוכיח שמריחואנה פוגעת בנהיגה, הראה שנהגים תחת השפעת מריחואנה נהגו באופן זהיר אף יותר מנהגים "נורמליים" אשר לא צרכו כל חומר המוגדר כסם.

5. במדינות בארה"ב כמו קולורדו ומונטנה ,בהן נפוץ השימוש במריחואנה רפואית,ירד אחוז תאונות הדרכים בכ-9% מאז שהחלו בחלוקת האישורים לקנאביס רפואי. הממצאים הוכיחו כי השימוש במריחואנה מציל חיים!

6. מחקר שנערך בקנדה בשנת 2002 הראה שלמריחואנה השפעה מזערית על כושר הנהיגה ושנהגים תחת השפעת מריחואנה היו מעורבים בפחות תאונות מנהגים אשר נהגו תחת השפעת אלכוהול.

7. כמה מהמחקרים הנ"ל הראו שעישון מריחואנה מוביל לירידה באחוז התאונות עקב העובדה שצרכני מריחואנה נוטים להישאר יותר בביתם ופחות לצאת לבלות בפאבים ומועדונים.

8. מספר מחקרים שנערכו הוכיחו שנהגים תחת השפעת מריחואנה נוטים להימנע מלקיחת סיכונים בניגוד לנהגים "רגילים" וכמובן לאלו הנוהגים תחת השפעת אלכוהול.

 

לסיכום: נראה כי כל מחקר שנערך בתחום – גם אם בארצות ומועדים שונים – הראה מסקנות דומות: מריחואנה לא פוגעת בכישורי הנהיגה ואף יתרה מכך, מונעת סיכונים מיותרים, מפחיתה את אחוז תאונות הדרכים ומצילה חיים.

 

לפרק הבא       לתוכן העניינים